Kiinnitä huomiota ruokahävikkiin – ympäristö kiittää ja kauppalasku kevenee


10.9.2018

Valtakunnallinen hävikkiviikko nostaa keskusteluun ruokahävikin. Suomalainen heittää vuodessa ruokaa roskiin keskimäärin 23 kiloa eli arviolta 125 euron edestä. Kotikeittiössä hävikin syntyyn on mahdollista vaikuttaa pienillä teoilla.

Kaupan hävikkiruoka lahjoituksina hyväntekeväisyyteen

Tammi-kesäkuussa Pirkanmaan Osuuskauppa lahjoitti yhteensä 88 844,20 kg hävikkiruokaa hyväntekeväisyyteen 24 paikallisen yhteistyökumppanin avulla. Hävikkiruoka toimitettiin tarvitseville sen sijaan, että se olisi päätynyt jätteeksi. Paikalliset yhteistyökumppanit noutavat ruokalahjoitukset toimipaikoistamme ja jakavat ne tarvitseville sellaisenaan tai yhteisissä ruokailuhetkissä vaikkapa lämpimäksi ateriaksi valmistettuina.

Laajempaa toimintamallia lähdettiin rakentamaan vuonna 2013. Toimintaa ohjasi yksinkertainen ajatus siitä, että ruoka on tarkoitettu syötäväksi, ei roskiin heitettäväksi. Vuosien saatossa yhteistyökumppaneidemme verkosto on laajentunut sekä maantieteellisesti ympäri Pirkanmaata että eri toimijoihin seurakunnista työttömien yhdistyksiin.

Sodanjulistus hävikille – ysiluokkalaiset mukaan Hävikki-battleen

Millaisia aterioita syntyy, kun käytettävissä on sattumanvaraisia raaka-aineita? Haasteeseen vastaavat ysiluokkalaiset ympäri maata, kun he kokkaavat Hävikkiviikon aikana aterioita kauppojen hävikkiruoasta. Mukana Hävikki-battlessa on Pirkanmaan Osuuskaupan alueelta viisi koulua.

Toista kertaa järjestettävässä Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat kahden ruokalajin aterioita hävikkiruoasta. Varsinainen kilpailu käydään Instagramissa, jossa oppilaat jakavat kuvia hävikkiannoksistaan tunnisteella #hävikkibattle2018. Ruokavaikuttajista koostuva raati valitsee idearikkaimmat luokat, jotka palkitaan.

Näin saat ruokahävikin kuriin

Ennakoi. Suunnittele kokkailut kaapissa valmiina olevia aineksia hyödyntäen ja käytä nopeimmin pilaantuvat ruoka-aineet ensin. Mieti ruokalista yhtä ateriaa pidemmälle niin, että yli jäävät ainekset tulee hyödynnettyä ennen pilaantumista. Esimerkiksi paketillinen fetaa riittää tämän päivän pastasalaattiin ja huomisen munakkaaseen. Tee kauppalista ja noudata sitä.

Mieti pakkauskokoa. Älä osta suurinta pakkausta, jos et aio syödä kaikkea. Edullisin kilohinta ei välttämättä saavuta säästöä, jos osa ruoasta päätyy roskiin.

Hyödynnä varret ja lehdet. Yllättävän suuri osa kasviksista sopii hyvin syötäväksi. Tee porkkanan naateista dippi tai lisää kukkakaalin lehdet risottoon.

Pakasta. Klassinen vinkki, jota ei tule unohtaa. Isosta leipäpaketista voit pakastaa osan ja ottaa joka ilta seuraavana päivänä tarvittavan määrän leipää sulamaan.

Käytä luovuutta. Joskus jääkaapin yksinäisistä ruoka-aineista syntyy yllättävänkin maukas pastakastike tai munakas. Yhdistele rohkeasti, ja uusi herkku on ehkä syntynyt!

Hävikkiresepti: lihapulla-spagettivuoka

Maukas, koko perheen herkkuruoka syntyy edellispäivänä keitetystä spagetista ja valmiista tai ylijääneistä lihapullista. Raasta vuokaan myös jääkaapissa pyörivät juurekset ja juustonkannikat.

4 annosta

 • 6 – 7 dl               keitettyä spagettia
 • 300 g                  lihapullia
 • 2 dl                      juuresraastetta (esim. porkkanaa, selleriä, lanttua)
 • 1 rkl                    rypsiöljyä
 • 1 prk                   (390 g) paseerattua tomaattia
 • 1 dl                      ruokakermaa
 • 1,5 dl                  juustoraastetta
 • 1                          lihafondikuutio
 • 2 tl                       oreganoa
 • 0,5 tl                   rouhittua mustapippuria
 • 0,5 tl                   suolaa
 •                              lisäksi persiljaa tai basilikaa

Säädä uuni 200 asteeseen. Pätki spagetti. Puolita lihapullat halutessasi. Raasta juurekset. Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä. Sekoita kulhossa paseerattu tomaatti, kerma, 1 dl juustoraastetta, fondi, oregano, mustapippuri ja suola.

Levitä puolet spagetista uunivuokaan. Lisää juuresraaste ja puolet lihapullista. Kaada puolet tomaattikastikkeesta päälle. Nostele aineksia lusikalla niin, että kastiketta valuu myös vuoan pohjalle. Lisää loput spagetista, lihapullista ja tomaattikastikkeesta. Ripottele ½ dl juustoraastetta pinnalle.

Kypsennä uunissa noin 20 minuuttia. Lisää yrttejä pinnalle.

 

Katso lisää reseptejä Yhteishyvästä.