Kestävää kehitystä ja kotoilua


20.3.2013

Kotona viihdytään, sitä tuunaillaan ja kunnostetaan. Kodit ovat myös entistä energiatehokkaampia.

Rakentamisen ryhmäpäällikkö Petri Rämö SOK:lta nostaa energiatehokkuuden yhdeksi suurimmaksi rakentamisen trendiksi. Siihen vaikuttaa myös tämän vuoden alusta voimaan tullut laki rakennusten energiatodistuksesta.

Laki kannustaa käyttämään kaukolämpöä sekä uusiutuvia energialähteitä, kuten pellettiä ja maalämpöä. Sähkölämmitteisistä taloista tehdään matalaenergia- tai passiivitaloja.

– Laki kannustaa erityisesti sähkö- ja öljylämmitteisiä taloja lisälämmönlähteiden, esimerkiksi takkojen ja ilmalämpöpumppujen käyttöön. 

Näyttävää pihaelämää

Pihoilla jatkuu grillaaminen. Pihan ja puutarhan ryhmäpäällikkö Tarja Tupamäki SOK:lta kertoo varsinkin monipolttimoisten ja laadukkaampien grillien tekevän kauppansa.  

Lasitetuilla terasseilla ja parvekkeilla viihdytään, ja sinne halutaan näyttäviä polyrottinkisia sohvaryhmiä.  

– Polyrottinki on korvannut muovin lähes täysin, ja perinteisen ruskean ja mustan rinnalle on viime vuosina tullut myös harmaan sävyjä, Tupamäki esittelee.

Lähiruoasta puhutaan paljon, ja sen myötä itse kasvattaminen ja yrttiviljely kiinnostavat. Tämä näkyy muun muassa siemenkaupassa sekä esikasvatustuotteiden ja yrttivalojen myynnissä.

Perinteinen itse käsillä tekeminen, kaikenlainen tuunaus sekä erilaiset perinnekasvit ja -kukat tekevät tuloaan.

Luonnollisuus valttia

Sisustamisen ryhmäpäällikkö Anita Tuohino SOK:lta kertoo luonnollisten ja maanläheisten värien olevan edelleen suosittuja. Materiaaleista kiinnostavat luonnollisen näköiset materiaalit ja luonnonmateriaalit.

Edelläkävijöiden väripalettiin hiipivät hyvin kirkkaat aksenttivärit. Kirkkaan keltainen ja syvä pinkki toimivat korostusväreinä. Kesää kohti mentäessä jaden siniset sävyt luovat kesätunnelman niin tapeteissa kuin maaleissa ja kylpyhuonetarvikkeissa.

Betonin, marmorin ja kiven ohella sisustetaan ”vanhalla puulla” seiniä ja lattioita. Tapeteissa kysytty kuosi on tänä keväänä ollut puuseinä.
    
Lattialla lankku ja muovimatto kasvattavat suosiotaan. Uusien, trendikkäiden kuosien ja ominaisuuksien myötä kestävä muovimatto on hyvä vaihtoehto esimerkiksi kylpyhuoneeseen.  

Vinyylilaminaatit ja -lankut ovat herättäneet kiinnostusta. Vinyylilankut on helppo asentaa ja ne kestävät kovaakin käyttöä.