Kalevan Prisman ”mamma” Karita muistaa Jari Sillanpään, sianruhot ja punaisen huoneen sängyn – kauppa juhlii 40-vuotissynttäreitään lokakuun lopulla


25.9.2019

Karita Nääjärveä on iästään huolimatta kutsuttu Kalevan Prisman mammaksi niin kauan kuin muistaa. On vaikea keksiä ongelmaa, mihin tämä tehopakkaus ei löytäisi ratkaisua. Karitalle rakas työpaikka täyttää lokakuussa 40 vuotta, ja voi veljet, millaisia elämänmakuisia seikkailuja näihin vuosiin mahtuukaan.

Kun Karita aloitti työt Prismassa heinäkuussa 1984, kauppa toimi nimellä Sokos-market. Sittemmin kolme laajennusta kokenut hypermarket on vuosien varrella muodostunut koko itäisen Tampereen merkittäväksi palvelukeskittymäksi.

– Muistan vieläkin, kuinka avajaisiin jakotavaraksi ostettuja piparkakkumuotteja tilattiin aivan liikaa ja niitä ukkoja ja akkoja löytyi meidän alelaareista vielä kymmenenkin vuoden jälkeen. Kaupan miljöö oli alkuaikoina tietysti todella erilainen. Sianruhot roikkuivat katosta ja kaikki leivonnaiset ja erikoisjuustot myytiin vitriinistä – täällä oli sellaista torin tuntua. Vaikka harppaus noista päivistä on valtava, ruokakaupassa halutaan yhä kokea kaksi asiaa: elämyksiä ja laadukasta asiakaspalvelua, Karita kuvailee.

Ja asiakaspalvelusta puheen ollen.

– Ennen vanhaan Prisman mainokset tehtiin tässä samassa talossa. Niinpä meillä oli valokuvien kehittämistä varten reprohuone, ja siellä paloi tietysti punertava valo. Jo tuolloin kaupasta tuli löytyä vuode, jonne huonovointinen asiakas voidaan tarvittaessa ohjata lepäämään tai odottamaan ambulanssia. Meiltä ei löytynyt oikein mistään muualta kuin reprohuoneesta tilaa tuolle makuupaikalle. Kyllä meitä nauratti, miltä sänky keskellä punaista huonetta Sokos-marketin konttorilla saattoi ulkopuolisen silmiin välillä näyttää, Karita muistelee.

Värikkäisiin vuosiin mahtuu vahinkokeikka ja paljon muuta

Prisma toimi alun perin kahdessa kerroksessa. Niinpä suuri kauppa soveltui hyvin myös erilaisten tapahtumien tukikohdaksi.

– Meillä esiintyi vaikka ja ketä. Liukuportaiden yläpää oli aika legendaarinen spotti, missä muun muassa Jari Sillanpää villitsi Tangokuningas-vuonnaan. Kerran erään bändin oli ollut tarkoitus järjestää levyn promotilaisuus Sokoksella, mutta olivat varmaan sekoittaneet tavaratalon nimen meidän Sokos-marketiin. Pojat päättivät sitten jäädä meille esiintymään, kerta olivat tänne saakka tulleetkin. Se oli aivan mahtava yllätys kaikille, Karita nauraa.

Tyypillisenä työpäivänään Karita muovautuu monenlaisiin tilanteisiin – punapää on tunnettu pettämättömästä ongelmanratkaisukyvystään.

– Minua on kutsuttu täällä mammaksi jo parikymppisestä lähtien. Kollegat sanovat aina, että jos minä en jotakin tiedä, sitä ei tiedä kukaan. Häärään Prisman kulisseissa eli konttorilla ja hoidan oikeastaan kaikkea maan ja taivaan välillä: laskutan, organisoin, tilaan, postitan ja pyykkään. Nykyisin painelen puolet ajasta kaupan puolella käyttötavaraosastolla ja kassalla. Siinä saa olla ihmisten kanssa tekemisissä, mikä on kyllä tämän työn suola. Aika mieletöntä, että palvelemme parhaillaan asiakkaita jo neljännessä polvessa. Huonompikin päivä kirkastuu, kun kolmevuotias asiakas heittää lentosuukon rattaista.

Miten asiakkaiden ostokäyttäytyminen on muuttunut?

– Kassavuoroissa olen pistänyt merkille iloisen huomion: yhä useammin miehet tulevat lasten kanssa ruokaostoksille ja kokkaavat kotiruokaa. Kasvis- ja vegaaniruoan kasvanut kysyntä on tietysti myös havaittavissa. Koen silti, että ihmiset ovat aina olleet kiinnostuneita ruokansa alkuperästä ja matkasta kauppaan, nykyisin vain on aiempaa enemmän tietoa tarjolla. Maailma muuttuu, mutta yksi on varmaa: en voisi kuvitellakaan tekeväni mitään muuta työtä.

Kalevan Prisman 40-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan viikolla 43 – tiedossa tuntuvia etuja ja ohjelmaa koko perheelle!