Kalevan paikalliskeskuksen nimikilpailu ratkesi – ”Soon tamperetta”


4.11.2020

Kalevan Prisman ympärille rakentuvalle, uudenlaiselle paikalliskeskukselle haettiin syyskuussa nimeä kilpailussa, joka keräsi ehdotuksia kaikkiaan 7 065 osallistujalta. Prisma pysyy Prismana, mutta toimii jatkossa osana muhkeaa kokonaisuutta, jonka nimi on Risma.

Kuluvan vuosikymmenen aikana Kaleva-Hakametsän aluetta kehitetään vahvasti. Alueella sijaitseva Prisma-kortteli sijaitsee osittain Pirkanmaan Osuuskaupan ja osittain Tampereen kaupungin omistamalla maa-alueella, johon nousee tulevina vuosina kaupallisten toimintojen lisäksi asumista, julkista kaupunkitilaa ja joukkoliikenteen vaihtopysäkki. Osuuskaupan kannalta kehityshanke on niin mullistava, että Kalevan Prisma ei enää nimenä riitä kuvaamaan lopputulosta.

– Prisma pysyy toki marketin nimenä, mutta halusimme pohtia paikalliskeskusta laajemmasta perspektiivistä. Nimeä haettiin sille ennennäkemättömälle kokonaisuudelle, jonka Prisma ja sen ympäristön muut toiminnot tulevaisuudessa muodostavat, Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä selittää nimikilpailun taustaa.

Voittajanimi löytyi läheltä

Nimikilpailun osallistujille tarjottiin täkyjä, joiden toivottiin toimivan inspiraationa nimiehdotusten pohtimisessa: Nimen haluttiin kuvastavan keskuksen omaleimaista luonnetta ja maistuvan myös tulevaisuudessa hyvältä pirkanmaalaisen kuluttajan suussa. Ehdotuksia toivottiin ammennettavan myös paikalliskeskuksen sijainnista ja historiasta.

– Nimiehdotusten tekijät olivat todella käyttäneet mielikuvitustaan ja myös perustelleet ajatuksiaan erinomaisesti. Varteenotettavia voittajakandidaatteja oli runsaasti, Ville alustaa.

– Toiveisiimme vastasi lopulta parhaiten tuttu mutta täysin uniikki nimi, Risma.

Kauppapaikan nimessä Prisma, eli tamperelaisittain lausuttuna Risma, on seurannut mukana aina siitä lähtien, kun neljäkymmentäyksi vuotta sitten avattua Sokos Marketia alettiin kutsua ensin Tampereen Prismaksi, sitten Sammonkadun Prismaksi ja viimeisimpänä Kalevan Prismaksi.

– Valinta tuntuu oikealta, sillä voisiko missään muualla kuin Tampereella olla Rismaa? Siinä on jotain rehellistä, helposti lähestyttävää ja leikkisääkin, Ville pohtii.

Jokaisesta ehdotuksesta euro ruoka-apuun

Risma-nimeä ehdotettiin kisassa maagiset 222 kertaa, ja palkinto, vuoden ruoat, arvottiin kaikkien nimeä ehdottaneiden kesken.

– Samaan aikaan haluamme myös kiinnittää huomion koronan myötä kasvaneeseen ruoka-avun tarpeeseen. Monelle pirkanmaalaisella jo yhden viikon tai päivän ruoka voi olla kysymysmerkki, Ville sanoo.

– Paitsi että Pirkanmaan Osuuskauppa palkitsi nimikilpailun voittajan vuoden ruoilla, haluamme auttaa juuri nyt ruoka-avun tarpeessa olevia täydentämällä Ruokapankin kautta jaettavia ruoka-apukasseja summalla, joka vastaa kaikkien nimikilpailuun tulleiden vastausten määrää.

Ruokapankki on yksi 25 pirkanmaalaisesta lahjoitustensaajasta, joille 46 Pirkanmaan Osuuskaupan myymälää lahjoittaa vuosittain yhteensä noin 170 000 kg hävikkiruokaa. 7 056 eurolla hankittiin 800 ihmisen ruoka-apukassiin viisi täydentävää tuotetta. Yhdessä Ruokapankin kanssa valittiin tuotteita, joita ei tavallisesti hävikin kautta ruoka-apukasseihin päädy.

– Jos Risma on tamperetta, niin on myös toisista välittäminen, Ville sanoo.

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, toimialajohtaja Ville Jylhä, ville.jylha@sok.fi, 010 767 0079

Kuva:

Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy