Kaleva–Hakametsän suunnittelukilpailun voittaja: ”Kaupunki on koko ajan liikkeessä ja sen on toimittava 24/7”


6.5.2019

Tampereen kaupunki, Pirkanmaan Osuuskauppa ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA järjestivät yhteistyössä suunnittelukilpailun Kaleva–Hakametsä-paikalliskeskuksen ydinalueen korttelirakenteesta. Ehdotus nimeltä Sarana palkittiin keskiviikkona 24.4. Tampereella Galleria Nottbeckissa 20 000 euron palkinnolla.

Tuomariston yksimielisellä päätöksellä voittaneen Saranan takana on Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy. Tiimin vetovastuussa toimi professori, arkkitehti SAFA Ilmari Lahdelma (kuvassa oik.). Saranan maisemasuunnittelusta vastasi VSU Maisema-arkkitehdit ja liikennesuunnittelusta WSP Finland. Kaupallisena asiantuntijana toimi Nortecon.

Saranassa yhdistyi taidokkaasti kaupalliset tarpeet, liikennetietämys ja onnistunut maisemasuunnittelu. Lisäksi siinä korostui nimensä mukaisesti Kaleva-Hakametsä-alueen merkitys kaupungin liitoskohtana.

– Kun lähdimme suunnittelutyöhön, painotimme itsellemme ydinajatusta: kaupunki elää koko ajan ja sen on toimittava vuorokauden ympäri. Suunnitelman piti samalla olla avoin ja kutsuva alueen kaupallisten ja muiden palveluiden kannalta sekä suojaava, sillä alueella on paljon asuinrakentamista. Raitiotien myötä Prisma-keskus ympäristöineen tulee lähemmäs ja lähemmäs keskustaa ja ansaitsee entistä vahvemman identiteetin, Lahdelma kuvailee.

Saranassa vivahteita keskieurooppalaisesta tyylistä

– Suunnittelutiimistämme yksi on syntyperäinen tamperelainen ja minä itse vietin täällä lähes koko 80-luvun. Halusimme yhdistää Saranassa tamperelaisuuden ja keskieurooppalaisen modernin rakentamisen, jossa arkkitehtonisten ratkaisujen lisäksi esimerkiksi viheralueet ja kevyen liikenteen väylät ovat todella vaikuttava osa kaupunkikuvaa. Kaleva–Hakametsän alueessa on valtavasti potentiaalia ja sen tulevaisuuden suunnitteleminen oli erityisen antoisaa ja mielenkiintoista. Lämmin kiitos kaikille kanssakilpailijoille ja järjestäjille hyvin organisoidusta kilpailusta, Lahdelma kiitteli puheessaan.

Prisma Kaleva on Pirkanmaan suurin hypermarket ja Tampereen suurin päivittäistavarakauppa palvellen noin 4,7 miljoonaa asiakasta vuodessa. Tavoitteena on tulevaisuudessa kehittää alueen nykyisen keskipisteen, Prisma Kalevan, ympärille paikalliskeskus, joka pitää sisällään liikenteen vaihtopysäkkialueen, asumista, palveluita ja uutta liikerakentamista.

Kunniamaininnan sai kilpailuehdotus Kun kaupungin läheisyys alkaa tuntua.

Työt verkossa ja näyttelyissä

Kaikki kilpailutyöt sekä arviointipöytäkirja ovat nähtävänä kaupungin verkkosivuilla, Galleria Nottbeckissa sekä Kalevan Prismassa 25.4.–10.5.2019.