Kalakauppa koukuttaa sukupolvesta toiseen


16.11.2021

Kalaherkut Nygren on pirkanmaalaisille kuin synonyymi tuoreelle paikalliselle kalalle ja loistavalle palvelulle. Eikä ihme, sillä nämä ovat painavimmat syyt, miksi Nygrenien tinkimätön työ kantaa hedelmää jo kolmannessa sukupolvessa. Yrittäjäperheen matka Pirkkalan Prismaan on kuitenkin vasta alkua.

Vuosi oli 1970, kun Timo Nygren perusti kalakaupan Tampereen Kauppahalliin. Pian koukkuun jäi Timon poika Petri, joka jatkoi isänsä ansiokasta työtä. Tällä hetkellä Nygrenin arjen pyörityksestä vastaavat Petrin lapset niin Kauppahallissa, Tammelantorilla kuin Pirkkalan Prismassakin. Kalakaupan laajentaminen juuri Pirkkalaan oli luonnollista.

– Me sisarukset olemme eläneet ja kasvaneet Pirkkalassa, joten tämä oli tavallaan kuin paluu kotiin, kertoo Kalaherkut Nygrenin markkinoinnista vastaava Valtteri Nygren.

Reilut kymmenen vuotta Nygrenin toimintaa pyörittäneet kolmannen polven tekijät puhuivat laajentamisesta ja uuden kalatiskin avaamisesta ensi kerran pari vuotta sitten. Liikkeet olivat nopeita, sillä Nygrenin apajista on
Pirkkalan Prismassa voinut nauttia jo vuoden päivät.

– Halusimme olla paremmin asiakkaiden saavutettavissa ja kysyimme Facebook-sivullamme, mistä sellainen paikka löytyisi. Pirkanmaan Osuuskaupalta oltiin yhteydessä jo seuraavana päivänä, ja pian homma olikin sovittu, Valtteri muistelee.

Laatu, tuoreus ja henkilökohtainen palvelu

Vuosi Pirkkalassa on sujunut vauhdikkaasti. Tiskien valikoima niin Kauppahallissa kuin Prismassakin on pidetty samankaltaisena: monipuolisena ja tuoreena.

– Karkeasti voi sanoa, että tuotteet ovat samat tiskistä riippumatta, mutta asiakkaissa ja heidän toiveissaan on eroja. Pirkkalan Prismassa asiakkaat liputtavat erityisesti helpon ja nopean nimeen. Usein se on lohta ruodottomana fileenä tai valmiiksi kokattuna. Meille on tärkeää kuunnella asiakkaita ja muokata valikoimaa toiveiden mukaan, toimitusjohtaja Verneri Nygren kertoo.

Alkuviikosta Nygrenin tiskiin saapuu kotimaisten kalastajien saaliita lähivesiltä ja rannikolta. Valikoima täydentyy torstaisin ulkomaan kuormalla. Parhaimmillaan tiskin valikoimasta löytyy yli sata eri tuotetta.

– Lähialueen kalat ovat olleet yrityksemme perustamisesta alkaen keskeisessä roolissa. Tätä valikoimaa tuemme viikoittain eksoottisemmilla herkuilla, kuten ravuilla, simpukoilla, mustekaloilla tai millä ikinä keksimmekään. Mahdollisuuksia on paljon, ja se näkyy valikoimassamme, Verneri kehuu.

Tuore Näsijärven tai Pyhäjärven kuha on nostanut päätään viime vuosina. Sitä Nygren myykin joinain sesongin parhaina päivinä syys–tammikuussa jopa enemmän kuin lohta. Tämä on mieluinen uutinen Nygrenin veljeksille, jotka asiakkaat voivat tavata usein Pirkkalan Prismankin kalatiskillä.

– Teemme kovasti töitä, jotta saamme ihmiset tutustumaan eri kaloihin. Tarjoamme reseptiikkaa ja valmistelemme kalan asiakkaan toiveiden mukaan. Uusimpia juttuja on perjantaimyyssit, joissa myymme raaka-aineet ja reseptit pakettina. Myyssit voivat sisältää kaikkea kalatacoista rapuihin. Tilauksen voi tehdä Facebook-sivuillamme, Verneri ja Valtteri vinkkaavat.

Uusille apajille

Vaikka Nygrenit avasivat pisteensä Pirkkalan Prismaan vasta vuosi sitten, on seuraavia siirtoja jo suunnitteilla: tällä hetkellä etsinnässä on tila tuotantolaitokselle.

– Tuotantolaitoksessa haluamme suunnitella ja valmistaa tuotteita, joita ei muualla tehdä. Uskomme, että pienenä laatuun ja tuotekehitykseen panostavana toimijana pystymme luomaan jotain uutta ja mullistavaa, Verneri sanoo.

Tuotantolaitosta ei siis suunnitella huvikseen, vaan kaikki tähtää isompaan muutokseen eli siihen, että monipuoliset kalaruoat löytävät tiensä suomalaisten patoihin ja -kattiloihin.

– Meidän missio on tehdä jokaisesta pirkanmaalaisesta monipuolisesti kalaruokia syövä ihminen. Katsotaan, mitä kaikkea keksimme asiakkaidemme pään menoksi, Verneri nauraa.

 

Nygrenin kalatiski Pirkkalan Prismassa palvelee jouluna:

22.–23.12.  klo 8–22
24.12.  klo 8–12