Helpotusta ruokalahjoituksiin


11.4.2013

Ruokalahjoitusten antaminen hyväntekeväisyyteen saattaa yleistyä osuuskaupoissa, sillä Evira on höllentämässä päiväystuotteita koskevaa ohjettaan. Osuuskauppa Keulassa on lahjoitettu muun muassa leipää jo kymmenen vuotta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran uusi viimeisteltävänä oleva ohje selkiyttää elintarvikkeiden lahjoittamisen toimintatapoja ja vastuukysymyksiä ja tekee myös viimeisellä käyttöpäivällä merkittyjen tuotteiden eteenpäin lahjoittamisesta helpompaa.

Viimeinen käyttöpäivä -päiväyksellä merkittyjen elintarvikkeiden, kuten tuoreen lihan, valmisruokien ja muiden katkeamatonta kylmäketjua vaativien tuotteiden lahjoittamisesta on osuuskaupoissa aikaisemmin monesti pidättäydytty, sillä vastuu tuotteiden turvallisuudesta lahjoituksen jälkeen on ollut monitulkintainen.

Eviran ohjeeseen kirjataan erityisesti tuotteita vastaanottavien hyväntekeväisyysjärjestöjen vastuut.

– Ohjeluonnoksen mukaan ruoka-apuun tarkoitettuja elintarvikkeita voidaan pakastaa tai jäädyttää ennen tuotteelle asetetun päiväyksen umpeutumista ja tuotteita voidaan myös jakaa avun saajille jäädytettyinä, suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen SOK:sta kertoo.

– Hyväntekeväisyysjärjestöt voivat jatkossa myös valmistaa elintarvikkeista ruokaa niiden viimeisen käyttöpäivän jälkeisenä päivänä.

Föliruakka vie avun perille

Ruoan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen on aina osuuskauppakohtainen asia.

– Osassa osuuskauppoja on jo pidempään tehty yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa erityisesti leivän, säilykkeiden ja muiden hyvin säilyvien elintarvikkeiden lahjoittamisessa, Mika Lyytikäinen kertoo.

Osuuskauppa Keulan Rauman Prisma on lahjoittanut myymättä jäänyttä leipää ja teollisia elintarvikkeita Rauman seudun Katulähetykselle jo kymmenen vuotta. S-marketit ja Salet lähtivät mukaan toimintamalliin reilut pari vuotta sitten.

Lahjoitettu ruoka menee Föliruakka -projektille, jonka kautta jaetaan ruoka-apua pitkäaikaistyöttömille, asunnottomille, päihdeongelmaisille sekä taloudellisesti heikossa asemassa oleville perheille. Ruoka-apua jaetaan noin 200 henkilölle viikossa.

Osuuskauppa Keulan päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Sami Junnila toteaa, että ruokalahjoituksissa luotettavan yhteistyökumppanin löytäminen on tärkeää.

– Koska yhteistyökumppani hoitaa useimmiten noudon ja sitoutuu säilyttämään tuotteet niiden vaatimalla tavalla, on yhteiset pelisäännöt hyvä sopia selvästi, Junnila sanoo.