Hävikkiruoka kulkee tarkan seulan läpi kaupoista ruokapöytään


3.8.2020

Koronaepidemian aiheuttama poikkeustilanne lisäsi ruoka-avun tarvetta. Täysin syömäkelpoisesta ja laadukkaasta hävikkiruoasta saadaan monelle perheelle apetta pöytään. Pirkanmaan Osuuskauppa lahjoittaa vuosittain noin 170 000 kiloa hävikkiruokaa yhteensä 28:lle eri ruoka-aputoimijalle.

– Avuntarvitsijoiden määrä on koronan myötä kasvanut. On tullut puheluita siitä, kuinka molemmat vanhemmat ovat jääneet työttömiksi ja lapset ovat kotona ruokittavina, kertoo Tommi Laine, Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän Ruokapankin varastovastaava.

Epidemian alussa Ruokapankki sai suljettavilta ravintoloilta ja hotelleilta suuria lahjoituksia, jotka auttoivat selviämään yli pahimmasta ajasta. Avun tarpeessa oleville jaetut ruokakassit olivat runsaampia ja sisällöltään erilaisia kuin yleensä. Kaupoista tulevan hävikin määrä taas notkahti hetkeksi, kun ruokaa hamstrattiin koteihin.

– Ero oli alkuun selkeä, ja muualta kuin kaupoista tuli lahjoituksia enemmän. Kuukauden jälkeen tilanne kuitenkin normalisoitui, Tommi kuvaa.

Jokainen paketti tarkastetaan

Hävikkiruoka kulkee tiukan seulan läpi ennen kuin se päätyy lahjoitettavaan ruokakassiin. Ruokapankin varastolla päiväykset ja ruoan laatu tarkastetaan paketti paketilta. Tarkastuksen läpäisseet tuotteet lähtevät eteenpäin yhteistyötahoille, jotka jakavat ne asiakkailleen.

Pirkanmaan Osuuskaupan toimipaikoista 41 lahjoittaa hävikkiruokaa hyväntekeväisyyteen eri toimijoiden kautta, joista Tampereen seurakuntayhtymä on yksi. Ruokapankissa työtä riittää, sillä päivittäin hävikkiä kerätään 20–25 kaupasta. Myös tukut ja valmistajat lahjoittavat tuotteitaan.

– Korona-ajan rajoitusten vuoksi meitä on ollut töissä aika vähän. Hyvin olemme pärjänneet, vaikka välillä on ollut tosi kiirekin, sanoo Tommi.

Poikkeustila näkyy pitkään

Tommi kertoo, että Ruokapankki saa kaupoilta maitotuotteita, vihanneksia, leipää, eineksiä ja lihaa sekä erilaisia kuivatuotteita. Eksoottisiakin tuotteita tulee silloin tällöin. Hävikkiä syntyy lisäksi esimerkiksi vessapaperista ja pesuaineista, joiden pakkaukset ovat rikkoutuneet.

Lahjoitukset ovat arvokkaita, sillä Tommi ennustaa, ettei avuntarve hetkeen ainakaan vähene.

– Koronan myötä ruoka-avun piiriin tulleet ihmiset varmaan myös pysyvät siellä jonkin aikaa. Uskon, että tilanteella on kauaskantoiset vaikutukset.

Juttu on julkaistu elokuun Yhteishyvän välissä ilmestyneessä Omassa kaupassa -lehdessä. Lue koko liite täältä.