Bright Friday -bileissä tehdään lisää ex-yksinäisiä


11.11.2022

Roni Bäck, Kupari ja Mari-Katri. Pakkahuoneen lavalla kohtaa kolme ex-yksinäistä, jotka kertovat omaa tarinaansa kukin omalla tavallaan. Tarina yksinäisyydestä on yhä useammalle nuorelle valitettavan tosi. Onneksi on myös keinoja, joilla nousta kohti valoa. Niistä puhuu seiskaluokkalaisten oma Bright Friday ‑tapahtuma.

”Muistan kesäloman alun, kun tajusin ettei minulla ole ketään kenelle laittaa viestiä, että nähtäisiinkö. Tai niin minä ainakin kuvittelin. Se tuntui todella ahdistavalta”, tubettaja Roni Bäck muistelee nuoruusvuosiaan.

Kaima Roni Kauppinen, 15-vuotias räppäri Kupari, komppaa:

”Mullakin on omakohtaisia kokemuksia yksinäisyydestä. Mulla oli seiskalla aika paha koulukiusaaminen, joka meni jopa väkivallan puolelle.”

Yksinäisyys ei ole aikaan sidonnaista. Eri syistä yksinäisyydestä kärsiviä nuoria on ollut aina. Tässä ajassa – koronan jälkeen, Euroopan vavisuttavassa sotatilanteessa – huoli nuorten hyvinvoinnista ja mielenterveydestä kuitenkin korostuu, eikä syyttä.

Tampereen kaupungin nuorisopalvelujen johtavan koordinaattorin Tiina-Liisa Vehkalahden mukaan nuorten ongelmat ovat viime aikoina moninaistuneet, pitkittyneet ja vaikeutuneet:

”Tämä näkyy muun muassa siinä, että nuoret eivät saa oikea-aikaista palvelua esimerkiksi päihde- tai mielenterveyshaasteissa, ja ongelmat ehtivät kasaantua ja kroonistua ennen avun saamista. Nuoriso-ohjaaja on vierellä kulkija ja kuuntelija, mutta nuori tarvitsee usein samaan aikaan myös muiden ammattilaisten palveluja.”

Bright Friday

Mari-Katri on itse entinen koulukiusattu ja tehnyt pitkään työtä sateenkaarinuorten parissa. ”Korona-aika ja muuttuva maailma vaikuttavat ihan kaikkien nuorten mielenterveyteen. Kouluterveyskyselyissä näkyy kuitenkin aika räikeänä, että sateenkaarinuorilla on muita enemmän esimerkiksi mielenterveyshaasteita.”

 

Ennen kuin on liian myöhäistä

Tamperelainen nuoriso-ohjaaja Mari-Katri Lempinen kohtaa nuoria työssään livenä ja chatin kautta.

”Yksinäisyys todella näkyy netissä nuorten kanssa viestiteltäessä. Saattaa olla, että nuorella on koulussa kavereita, mutta vapaa-ajalla niitä ei ole – tai toisin päin. Se on totta kai haaste, johon me aikuiset haluamme tarjota apua.”

Ongelmien nostaessa päätään keskusteluapu ja eteenpäin ohjaaminen ovat tärkeässä asemassa, sillä yksinäisyyden haitalliset vaikutukset kertautuvat mitä pidemmälle tilanne etenee. Pahimmillaan yksinäisyys voi johtaa syrjäytymiseen ja eristäytymiseen kaikista järjestelmistä ja yhteisöistä.

”Yksinäisyys haavoittaa ja hajottaa, ei anna toivoa eikä valoa tulevaisuudelle. Elämä voi tuntua merkityksettömältä ja oma olo arvottomalta. Elämä alkaa näyttäytyä kaikin tavoin juuri yksinäisyyden tematiikan kautta. Yksinäisyys voi aiheuttaa erilaisia mielenterveyden ongelmia ja pitkään jatkuessaan jopa fyysisiä sairauksia”, kertoo Tiina-Liisa.

Sekä Tiina-Liisa, Mari-Katri että Roni Bäck vastaavat nuoria mietityttäviin kysymyksiin Bright Friday -tapahtumassa, jossa yksinäisyyden teemaa käsitellään monesta näkökulmasta. Samalla pidetään superhauskaa erilaisten aktiviteettien parissa.

Mari-Katri kannustaa kaikkia pirkanmaalaisia seiskoja mukaan:

”Tämähän on ihan ainutkertainen mahdollisuus. Tapahtumassa on törkeän hyvät esiintyjät, ja sieltäkin voi löytää niitä uusia kavereita.”

Kupari Bright Friday

Kupari: ”Jos kaverina tiedät, että toinen on alakuloinen, niin kysy asiasta ja kerro vaikka opettajalle, niin kaveri saa apua. Kenenkään ei kannata jäädä yksin.”

 

Rohkeat Ronit Pakkahuoneen lauteilla

Tapahtuman esiintyjäkaartin nuorin on räppäri Kupari, joka veti ensimmäisen keikkansa Monitoimitalo 13:ssa räpättyään vasta kuukauden. Sen jälkeen nuorella lupauksella on ollut kymmenkunta keikkaa eri nuorisokeskuksilla.

”Räppään elämästä, siitä mitä olen kokenut ja mitä tulen kokemaan tulevaisuudessa. Ihan älyttömän hyvät fiilikset päästä Pakkahuoneen lavalle. Olen kuullut juttua, että tosi moni nuori on tulossa just meikän takia sinne. Kyllähän se tuntuu tosi hyvältä”, Kupari kertoo.

Yksinäisyyden haasteet yhdistävät jollain tavalla kaikkia Bright Friday -tapahtuman esiintyjiä. Miten Ronit Kauppinen ja Bäck sitten selvisivät omistaan?

Kauppinen toimi kuin oppikirjaesimerkki: ”Hain apua kuraattorilta, sain apua ja kiusaaminen on loppunut.”

Bäck alkoi puolestaan somettaa: ”Somettaminen on monelle introvertille tapa ilmaista itseään. Monesti some on ollut minulle se paikka missä olen saanut ’jutella kaverille’ eli yleisölleni.” Ja loppuhan on historiaa.

 

Info:

Mikä?

Bright Friday on pirkanmaalaisten seiskaluokkalaisten omat ilmaiset bileet.

Esiintyjinä muun muassa Roni Bäck, Kupari ja Costi. Ohjelmassa lisäksi DJ Mikaela Välipakan tahdittama disco, purtavaa, glitteröintiä, flippereitä, reaktiopeliseinä yms.

Tapahtuman järjestävät 120-vuotisjuhlavuottaan viettävä Pirkanmaan Osuuskauppa sekä Tampereen kaupungin nuorisopalvelut.

Missä?

Tampereen Pakkahuoneella. Maakunnista järjestetään nopeimmille ilmoittautujille ilmaiset bussikuljetukset tapahtumaan ja takaisin.

Milloin?

Perjantaina 25.11.2022 klo 18.00–22.00

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

www.brightfriday.fi