Asiakkaamme pelastaneet jo lähes 14 000 ravintola-annosta


29.1.2020

Kotona eilen leivotun kakun roskiin heittäminen olisi hullua. Yhtä ikävältä ravintoloidemme työntekijöistä tuntuu, kun ylijääneet annokset pitää päivän päätteeksi pistää biojätteeseen. Niinpä kaikki ravintolamme liitettiin vuoden 2019 aikana ResQ Club -sovellukseen, josta voi ostaa hävikkiruokaa jopa 70 prosenttia huokeammin.

ABC Lahdesjärvi oli kaksi vuotta sitten Pirkanmaan Osuuskaupan ensimmäinen ResQ Club -yksikkö. Joulukuuhun 2019 mennessä ravintolamme olivat tarjonneet pelastettavaksi yhteensä 25 500 annosta, joista asiakkaat olivat ostaneet 13 900 annosta. 

– Asiakasvirtamme ovat isoja ja haluamme minimoida hävikkiämme. Vitriinissä ja noutopöydässä pitää kuitenkin olla aina tuoretta tarjolla, joten ResQ oli kätevä ratkaisu. Syömäkelpoinen ruoka on helppo laittaa pelastettavaksi, eivätkä annokset rasita lompakkoakaan: ruoat myydään 30–70 prosentin alennuksella, pääsääntöisesti puoleen hintaan. ResQ-suosikeiksi ovat Oksissa nousseet kakut, Puistossa palapizzat, Sokoksen kahviloissa täytetyt leivät, Sokos Herkussa keitot ja ABC:lla kotiruoka, ruokatuotepäällikkö Riina Ojansivu vinkkaa.

Muovimäärä pienemmäksi pilli kerrallaan

Ruokahävikin ohella on ollut luontevaa pohtia myös annosten mukaan pakkaamista. Kalevan ja Nokian Prismojen sekä Sokoksen Itsudemo-sushipisteillä on ollut viime marraskuusta saakka saatavilla biohajoavat take away -rasiat. Ravintoloiden ja Ruokatorien (ent. Oma keittiöt ja Palvelutorit) rasioita aletaan korvata biohajoavilla tämän vuoden aikana. Ravintola Puiston tavoitteena on vaihtaa kaikki pakkaustarvikkeensa biohajoaviin vuodenvaihteeseen mennessä.

Myös pubimme ovat kantaneet kortensa kekoon. Pahvipillit siirsivät muoviset kaverit syrjään S-ryhmän linjauksen mukaisesti 2018, ja muoviset drinkkitikut poistettiin viime vuoden lopulla. Samoin Oksien ja ABC-asemien yhteydessä sijaitsevissa Hesburgereissa luovuttiin kokonaan muovipilleistä 2018, mikä tarkoittaa vuodessa 500 000 pilliä. ABC-asemat kartoittavat parhaillaan sopivaa pahvipillivaihtoehtoa.