Animaatio antaa nuorten tunteille siivet


10.3.2021

Tampereen elokuvajuhlilla puhuttaa tänä vuonna nuorten mielenterveys. Aiheesta ei saarnata, vaan sitä lähestytään lempeästi ja hersyvästikin. Yläkoululaisten lyhytelokuvakurssilla tamperelaisnuoret saavat myös itse äänensä kuuluviin.

Lielahden yläkoululla on joulukuusta saakka käynyt huiske, kun ysiluokkalaiset ovat valmistautuneet Tampereen elokuvajuhlien lyhytelokuvakurssiin. Nuorten mielenterveys -teema on innostanut nuoret käsikirjoittamaan tekstejä ja suunnittelemaan ja askartelemaan elokuviinsa hahmoja ja tapahtumapaikkoja helmikuun kuvauspäiviä varten.

– Lyhytelokuvat toteutetaan tänä vuonna stop motion -animaatiotekniikalla, jotta voimme tehdä mahdollisimman monipuolisia leffoja. Koronan takia emme voi poistua koulun tiloista, mutta animaation ansiosta tarinat voivat sijoittua vaikka avaruuteen, kuvailee kurssin ohjaaja, mediakasvattaja Kalle Raittila (kuvassa) Pirkanmaan elokuvakeskuksesta.

Vaikeillekin asioille saa ja voi nauraa

Lyhytelokuvakurssi on osa Pirkanmaan Osuuskaupan ja Tampereen elokuvajuhlien yhteistyötä. Lyhärikurssista saatiin kokemusta jo viime vuonna, kun nuoret tarttuivat elokuvan keinoin ilmastonmuutokseen. Kalle kertoo, että nuoret ovat näppäriä kohtaamaan ja käsittelemään vaikeitakin aiheita, kun heille annetaan siihen mahdollisuus.

– Uskon, että elokuvan tekeminen voi toimia nuorille jopa jonkinlaisena taideterapiana, ja mielenterveys on taatusti aihe, josta heillä riittää sanottavaa. Vaikka asia on vakava, sitä voi lähestyä huumorin keinoin, ja siinä yläkoululaiset ovatkin taitavia. Heillä on tekemisessä mahtava into, joka tarttuu!

Myös Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Laura Laaksosen mielestä elokuva on loistava tapa lähestyä hankaliksi koettuja aiheita. Hänelle itselleen nuorten hyvinvointi on sydämenasia.

– Nykynuoret ovat hyvin valveutuneita eikä mielenterveysongelmiin enää liity samanlaista stigmaa kuin aikaisemmin. Nuorten kokemus voi kuitenkin hädän hetkellä olla sellainen, että kukaan ei ymmärrä tai kuule heitä. Toiveeni on, että voisimme osaltamme madaltaa avun hakemisen kynnystä.

Mielen hyvinvointi ansaitsee huomiota

Lyhärikurssilla valmistuneet leffat esitetään verkossa maaliskuussa osana Tampereen elokuvajuhlien tarjontaa. Laura lupailee, että nuorten tuotantoa päästään kurkkimaan myös somessa.

Pirkanmaan Osuuskaupan yhteistöistä vastaava viestinnän asiantuntija Anna Harju (kuvassa) toivoo, että nuoret todella näyttävät kyntensä ja heidän tekemänsä elokuvat herättäisivät keskustelua:

– Elokuvat voivat auttaa muita nuoria ja myös toimia väylänä vanhemmille päästä lähemmäs nuorten sisäistä maailmaa.

Anna jatkaa, että nuoret ovat Osuuskaupalle tärkeä sidosryhmä. Vuosittain Pirkanmaan Osuuskauppa esimerkiksi työllistää satoja nuoria harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä. Osuustoiminnallisena yrityksenä sillä on myös vastuu kuulla nuoria tulevaisuuden kaupan kehitystyössä.

– Toimimme ihmiset ensin -periaatteella, ja teemme paljon työntekijöidemme ja asiakkaidemme hyvinvoinnin edistämiseksi. Fyysisen hyvinvoinnin ohella mielen hyvinvointi on tärkeä huomioitava asia, ja viimeisen vuoden aikana se on korostunut koko yhteiskunnassa. Tuemme kaiken ikäisten työntekijöidemme kasvupolkuja ja huomioimme työntekijöiden monenlaiset elämäntilanteet. Olen ylpeä siitä, että meillä on monimuotoinen työyhteisö, jonka osana on myös osatyökykyisiä ja erityistä tukea tarvitsevia, esimerkiksi mielenterveyskuntoutujia.

Musiikkivideoissa seikkaillaan Tampereen kaduilla

Tampereen elokuvajuhlat on maailman tärkeimpiä lyhytelokuvafestivaaleja, ja sen keskiössä ovat kansainvälinen ja kotimainen kilpailu. Vaihtuvia teemoja käsittelevien filmien ohella nähdään lyhytelokuvaklassikoita ja arkistojen aarteita. Tänä vuonna elokuvajuhlien teemoja ovat nuorten mielenterveyden lisäksi muun muassa ihminen lajina ja alkuperäiskansat.

– Tarjolla on esimerkiksi saamelaiselokuvia ja Amerikan alkuperäiskansoista kertovia leffoja. Tänä vuonna on aika paljon myös musiikkiteemaista ohjelmistoa. Kannattaa tsekata ainakin Sami Sänpäkkilän musiikkivideoista koottu retrospektiivi, jossa vilahtelee paljon tuttuja paikkoja Tampereelta, Laura vinkkaa.

Leffa-annista nautitaan tänä vuonna kotisohvalta

Korona varjostaa kevään 2021 Filkkareita (10.–14.3.) ja tapahtuma järjestetään kokonaan verkossa. Toisaalta elokuvat voivat tavoittaa entistä suuremman yleisön, sillä koko ohjelmisto tuodaan nettiin.

Myös S-Etukortilla saatava etu on siirtynyt verkkoon niin, että S-Etukortilla saa yhden ilmaisen katselukerran mihin tahansa ohjelmistossa olevaan näytökseen. Edun voi lunastaa Koskikeskuksen Festivaal Shopista 3.–6.3. Mikäli Koskikeskus on auki, Festivaal Shop on paikalla myös 8.–14.3. Festival Shop palvelee klo 11–19 Koskikeskuksen keskusaukiolla.

Lisäksi tarjoamme ilmaisia näytöksiä:

  • Livesäestetty Själö-elokuva Seilin saarelle karkoitetuista naisista on katsottavissa S-etukortilla ilmaiseksi 10.3. klo 21.00 keikalla.fi-palvelussa. Katso: https://www.lippu.fi/sjalo-s-etu
  • Nuorten mielenterveyttä käsittelevät Moodkino-näytökset katsottavissa osoitteessa https://tv.festhome.com/festivaltv/tampere-film-festival

Sekä Festhome TV:n että Keikalla.fi-palvelun käyttö edellyttää kirjautumisen. Lisätietoja Filkkareiden ohjelmistosta ja lipunmyynnistä Tampere Film Festivalin verkkosivuilla.