ABC Toijalan veturikirjan julkistamistilaisuutta ja joulunavausta vietetään 7.12.


2.12.2013

Pirkanmaan Osuuskaupan ABC-liikennemyymälöissä vietetään viikonloppuna joulunavausta. Lauantaina 7.12. ABC Toijalassa joulunavaukseen kuuluu myös Seppo Juortamon kirjoittaman Risto 1088 höyryveturi ja sen henki -kirjan julkistamistilaisuus. Risto-veturia voi nykyään ihailla ABC Toijalan pihassa.

Idea kirjan toteuttamiseen lähti Juortamon omasta kiinnostuksesta vetureihin ja erityisesti Risto-veturiin. Juortamo on ollut mukana rakentamassa veturia Lokomon konepajalla vuonna 1956.  Kyseessä on voimakkain tavaraliikenteeseen Suomessa valmistettu höyryveturi. Risto liikennöi aluksi Tampereella, josta se siirrettiin Kouvolaan. Tämän jälkeen veturi varastoitiin mahdollista kriisitilannetta varten. Kun käyttöä ei tullut, meinattiin veturi passittaa sulatettavaksi. Tamperelaiset veturinkuljettajat kuitenkin pelastivat sen entisöitäväksi.

Veturi päätyi monien vaiheiden kautta Toijalaan ja kirjaksi
Seppo Juortamoa voi hyvin kutsua Risto-veturin isäksi, sillä veturi on tupsahtanut Juortamon elämään monessa työuran vaiheessa. 30-vuotisella työuralla Juortamo toimi aluksi veturin lämmittäjänä edeten sitten veturinkuljettajaksi.

Risto-veturi siirrettiin vuonna 2009 Toijalaan. Veturin siirtämistä oli seuraamassa myös osuuskauppaväkeä. Juttutuokiossa Juortamon kanssa syntyi idea kirjan kirjoittamisesta. Teoksen tervehdyssanat on kirjoittanut SOK:n pääjohtajana toiminut vuorineuvos Kari Neilimo, joka on itsekin veturinkuljettajan poika.

­­- Toijala on rautateiden risteysasema ja ABC Toijalan identiteettiä rakennetaan Risto-veturin ympärille. Haluamme tuoda paikkakunnan historiaa tähän päivään ja välittää tietoa myös lapsille, Pirkanmaan Osuuskaupan ABC-ryhmäpäällikkö Tarja Nieminen kertoo.

Joulunavauksen ohjelma ABC Toijalassa
10.00 Tule jouluiseen kuvaan Apsi Apinan kanssa, kuvan saa heti mukaan
10.00–12.00 Poniajelua
12.30 Kirjan julkistamistilaisuus, paikalla veturinkuljettajia, kirjan myynti alkaa
14.00 Opiskelijabändi Akustiset esittää joululauluja

Ohjelmassa on lisäksi arvontaa ja joululounas. Myös muilla ABC-liikennemyymälöillämme on viikonlopun aikana jouluista ohjelmaa ja joululounas.Tervetuloa nauttimaan joulutunnelmasta!