Viikolla 45 vietetään Kuluttajaliiton järjestämää Hävikkiviikkoa. Suunnittelemalla perheen ateriat hyvin ja tuunaamalla ruokia vältät hävikkiä.
Pirkanmaan Osuuskauppa minimoi ruokahävikin tarkan tilausjärjestelmän ja ruokalahjoitusten avulla. Pääasia on, ettei ruokaa heitettäisi turhaan roskiin. Kun ruoka tulee syödyksi, tuotantopanos tulee käytetyksi siihen, mihin se on tarkoitettukin. Jos ruokaa heitetään roskiin, ympäristö kuormittuu turhaan sekä valmistus- että poisheittovaiheessa.
Osuuskauppa aloitti ruokalahjoitusyhteistyön Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän kanssa syyskuussa 2013. Tampereen neljä Prismaa lahjoittavat elintarvikkeita RuokaNyssen jaettavaksi. RuokaNysse on entinen kauppa-auto, joka kulkee ympäri Tamperetta. Pääosin Prismat lahjoittavat tuotteita, joiden parasta ennen päivä on umpeutunut. Tuotteet ovat edelleen käyttökelpoisia, mutta niitä ei voida myydä. Sellaisia tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä on umpeutunut, ei turvallisuussyistä luovuteta.
– Tässä haastavassa taloudellisessa tilanteessa koimme tarvetta aloittaa ruokalahjoitukset. Havaitsimme RuokaNyssen toimintamallin vakiintuneeksi ja hyväksi. Asiakkaat voivat lipukkeen saatuaan itse kerätä haluamansa ja tarvitsemansa elintarvikkeet Nyssestä, joka saapuu asiakkaiden luokse. Tämä on asiakkaita kunnioittava toimintatapa, päivittäis- ja käyttötavarakaupan kehittämispäällikkö Johanna Tervala-Pirskanen kertoo.
– RuokaNyssellä on keskimäärin 350–400 asiakasta viikossa. Vuosittain apu tavoittaa noin 3000 kotitaloutta. RuokaNyssen asiakasmäärä on kasvanut tasaisesti. Ruoka-avun tarvitsijoita on tänä vuonna 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. On hienoa, että osuuskauppa osoittaa yhteiskuntavastuullisuutta lahjoittamalla ruoka-apua, Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän diakoniajohtaja Matti Helin toteaa.