Tamperelaisten suosimat robokuljetukset kiitävät Etelä-Pirkanmaalle – kehitteillä ominaisuus, jolla robo pärjää pian ilman jalkakäytävääkin


21.10.2024

Kuva: Tulevina viikkoina robot voi bongata Pirkanmaalla halloween-tunnelmissa. Kuva Sale Jankasta.

S-kauppojen päästöttömät kuljetusrobotit aloittavat tällä viikolla työnsä jälleen viidessä uudessa myymälässä: tänään Kaukajärven ja Tesoman S-marketeissa, tiistaina Valkeakosken ja Toijalan S-marketeissa ja keskiviikkona Leinolan Salessa. Asiakaspalautteiden perusteella palvelun tärkeimpinä hyötyinä koetaan nopeus ja helppous, mutta isoin ilo syntyy ehdottomasti itse robon kohtaamisesta. Robojen teknologiaa kehitetään jatkuvasti ja nyt fokuksessa on parantaa niiden liikkumista epätasaisessa maastossa.

”Saadaanko robot tänne meidänkin kulmille?” on hyvin yleinen kysymys, joka ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö Arvi Niemisen työpöydälle ohjautuu. Oranssilippuiset apurit ilmestyivät Tampereen katukuvaan reilu vuosi sitten ja saivat heti innostuneen vastaanoton.

Kesäkuussa 2024 robokuljetukset starttasivat jälleen kahdessa S-marketissa ja kahdessa Salessa, ja tästä viikosta alkaen robomyymälöitä on Pirkanmaalla 15: Sale Amuri, Sale Hatanpää, Sale Hervanta, Sale Härmälänranta, Sale Janka, Sale Leinola, Sale Osmonmäki, Sale Suuppa, Sale Vuores, S-market Kangasala, S-market Kaukajärvi, S-market Myllyhaka, S-market Superi Valkeakoskella, S-market Tesoma ja S-market Toijala.

Miltä pohjalta päätös robojen uusista kuljetusalueista syntyy?

– Asiakastoiveita kuunnellaan herkällä korvalla. Lisäksi analysoimme nykyisten robomyymälöiden myyntidataa sekä potentiaalisten alueiden asukasmääriä ja talouskokoja – robot kun ovat olleet erityisen suosittuja lapsiperheiden keskuudessa. Samoin meidän on huomioitava myymälöiden sijainti ja niiden lähiympäristön jalkakäytävä- ja tieverkostot, jotta robojen on mahdollisimman vaivatonta liikkua, Arvi kuvailee.

Tosin pian kuusipyöräisten työpäivät helpottuvat huomattavasti, kun uusi ominaisuus saadaan käyttöön.

– Roboja on toivottu kovasti myös sellaisille alueille, joilla ei ole lainkaan jalkakäytäviä. Lähdimme kehittämään ratkaisua kumppanimme Starshipin kanssa ja jatkossa uuden teknologiansa ansiosta robo pystyy tarvittaessa kulkemaan osan matkasta ajotien reunustaa pitkin. Uusi ominaisuus saadaan toivottavasti roboihin vielä kuluvan syksyn aikana. Asiakkaille tämä tarkoittaa entistä laajempia ja mahdollisesti kokonaan uusiakin robokuljetusalueita sekä lyhyempiä toimitusaikoja, kun tietyistä reiteistä ei olla enää riippuvaisia. Esimerkiksi Sale Suupassa ja S-market Myllyhaassa robokuljetusten saatavuus paranee tämän myötä huomattavasti. Palvelun kysyntä kasvaa koko ajan, Arvi kertoo.

Nokialaisessa päiväkodissa viikon kohokohta on rytmikäs ruokakuljetus

Kaikkia Pirkanmaan robomyymälöitä tarkasteltaessa Myllyhaan ja Kangasalan S-marketit kiilasivat kesän aikana tilausmäärissä Vuoreksen Salen ohi. Tätä ennen Vuores oli vuoden ajan selvästi aktiivisin robotilauksia hyödyntävä asuinalue.

– Pirkanmaalaiset tilasivat kesällä roboilla eniten banaania, kurkkua, kevytmaitoa, 400 gramman naudan jauhelihaa, kananmunia, tomaattia sekä puolentoista litran Pepsi Max -tuplapakkauksia. Eli hyvin samanlaisia arjen perustuotteita, kuin viime talvenakin. S-marketeista on tilattu hieman isompia tilauksia kerralla kuin Saleista, Arvi listaa.

Myös Jankan ja Suupan Salet ovat osoittautuneet hyviksi valinnoiksi, vaikka eivät ihan S-marketien tilausmääriin olekaan yltäneet. Yksi palaute on jäänyt erityisesti mieleen.

– Robot saavat häkellyttävän paljon ja hyvää palautetta edelleen. Paras tähänastisista viesteistä taitaa kuitenkin olla yhteydenotto Myllyhaan S-marketin läheisestä päiväkodista, josta kerrottiin, että lasten viikon kohokohta on yhteinen robotilaus. Olisi ollut hauska todistaa paikan päällä, onko luukun auetessa ja musiikin alkaessa soimaan pikkuväki laittanut ihan jalalla koreasti, Arvi hymyilee.

Robo on liikenteessä kohtelias kulkija – mutta kerran intoa taisi olla liikaakin matkassa

Robot tarkkailevat ympäristöään 12 kameran, ultraäänianturien ja tutkien avulla. Ne huomaavat erilaiset esteet tietokonenäöllä ja teknologialla ja pysähtyvät nopeasti havaitessaan esteen. Robot oppivat tekoälyllä jatkuvasti lisää ympäristöstään.

– Robot pyrkivät olemaan aina kohteliaita: ne tervehtivät, kiittävät ja pyytävät tarvittaessa apua. Liikenteessä ne huomioivat aina muut ja antavat tilaa ihmisille ja autoille ennen kuin itse liikkuvat. Mutta ainahan jotain pieniä kommelluksia sattuu, kun teknologian kanssa touhutaan. Kesällä oli käynyt muun muassa niin, että eräs robo oli lähtenyt vähän liiankin innokkaana toimittamaan tilausta: asiakkaan ostokset eivät nimittäin ehtineet kyytiin ollenkaan. Onneksi nämä tapaukset ovat hyvin harvassa, Arvi hymyilee.

Robokuljetuksen voi tilata S-kaupat-sovelluksessa. S-ryhmän valtakunnallisena tavoitteena on tarjota robokuljetuksia vuoden 2024 lopussa jo yli 100 ruokakaupasta. Teknologiakumppanina on Starship Technologies.

Tiesitkö tätä?

🤖 Robo osaa kiittää, pyytää apua liikennevalojen napin painamiseen ja käskeä päästämään irti, jos ihminen yrittää nostaa sitä.
🤖 Parhaillaan kehitteillä on ominaisuus, jonka avulla asiakas voi valita mieleisen musiikkityylin robokuljetuksen saapuessa.
🤖 Robo painaa noin 36 kg, ja se voi kuljettaa kerrallaan 2 ruokakassia.
🤖 Robo tunnistaa liikkuvan esineen jopa noin 60 metrin päästä.

Lisätietoja:
Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö Arvi Nieminen, 010 767 2893, arvi.nieminen@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 220 000 asiakasomistajaamme. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.