Tamperelaisten toiveesta Sokoksen uusissa ravintoloissa maistuu kotiseuturakkaus


12.12.2022

Tampereen Sokoksen kokonaisuudistus on saavuttanut puolivälin ja uudet ravintolat avattu. Venetsialaistyylinen kahvila Bacaro Doppio on ehtinyt toimia kuukauden päivät ostospaikan katutasossa, ja viime viikon lopulla neljännen kerroksen Sokos 4 -ravintolamaailmassa juhlittiin avajaisia. Ostospaikan uutta ravintolatarjoomaa leimaa erityisesti tiivis yhteistyö pirkanmaalaisten lähiruokayrittäjien, kuten More than Makkaran, Gluteeniton leipomo ILONA:n ja Frantsilan luomuyrttitilan, kanssa.

Asiakastoiveita unelmien Sokokseen kerättiin alkuvuodesta osasto ja teema kerrallaan. Ravintoloita koskevissa toiveissa toistuivat lähiruoka, aasialainen keittiö sekä parempi vegaaninen ja gluteeniton tarjonta.

Sokos 4 -ravintolamaailmaan kuuluu kolme eri konseptia: kahvila Kaffe, Ravintola Sokos Herkun jalanjäljissä jatkava Salad sekä filippiiniläiseen makumaailmaan pohjaava Filppa. Katutasosta löytyy Bacaro Doppion ohella myös Saladin take away -piste kiireisille lounastajille.

– Pirkanmaalla on aivan mieletöntä ruokaosaamista, mitä myös asiakkaamme arvostavat ja kaipaavat koko ajan lisää. Gluteeniton leipomo ILONA, More than Makkara ja Frantsila ovat kukin omien tuotekategorioidensa huippunimiä, joiden intohimo välittyy jokaisessa valmistusvaiheessa. Mahtavaa päästä aloittamaan tämä uudenlainen matka heidän ja muiden lähituottajakumppaniemme kanssa sekä tarjoamaan asiakkaille entistä laajempi valikoima suolaisia ja makeita meidän kaikkien kotikulmilta, Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloiden toimialajohtaja Mikko Hautasaari iloitsee.

Gluteeniton on uusi musta

Lempääläläinen Gluteeniton leipomo ILONA Oy on tunnettu käsinleivotuista gluteenittomista herkuistaan. Kymmenvuotias toimija työllistää tällä hetkellä 15 ammattilaista. ILONA:n perustaja Mira Lindqvist ja työpari Piia Iso-Jussila ovat aina halunneet poistaa gluteenittomiin leivonnaisiin liitetyt vanhanaikaiset käsitykset.

– Tahtotilamme on, että gluteenittomat leivonnaiset eivät häviä maussa yhtikäs millekään. On tärkeää, että gluteenittomiin tuotteisiin panostetaan, sillä niistä voivat nauttia kaikki. Sokoksen molempien uusien kahviloiden valikoimissa on meidän sämpylöitä, pullia ja kausituotteita. Samoin olemme kehittäneet yhteistyössä sokoslaisten kanssa ihanan piirakkapohjan, josta Bacaro Doppion ja Kaffen piirakat leivotaan, Mira kertoo.

Kohahduksesta kipinän saanut makkaratuoteperhe

Käsityön nimeen vannovat myös Patrick ja Roslyn Rafferty, joiden valmistamaa raakamakkaraa käytetään Filppa-ravintolan annoksissa. Pariskunta pyörittää raakamakkarayritystään Sausages Finland Oy:tä Ikurin teollisuusalueella kompaktin kokoisessa tehdasrakennuksessa. Omistajapariskunnan juuret vievät Etelä-Afrikkaan, missä Patrick oppi tekemään makkaraa sukulaistensa farmilla jo lapsena.

Makkaranvalmistuksesta tuli sittemmin harrastus ja myöhemmin työ, kun mies menetti pitkäaikaisen työpaikkansa Nokia Networksilla. Osana pakkoirtisanomisia henkilöstölle tarjottiin yrittäjyysvalmennusta, jossa kaikilla tuli olla oma bisnesideansa.

– Muiden ideat liittyivät luonnollisesti teknologiaan, ja sain kyllä aikaan melkoisen hämmennyksen, kun kerroin perustavani makkaratehtaan. Eli yritysidea lähti kyllä puoliksi vitsistä ja puoliksi harrastuksesta, Patrick hymyilee.

Nykyisin yritys tunnetaan paremmin sloganistaan, More than Makkara. Asioiden tekeminen omalla tavalla on ollut Roslynille ja Patrickille alusta saakka selvää. Makkarat valmistetaan Patrickin suvun resepteillä valtaosin käsityönä, parhaista raaka-aineista, ja niiden lihapitoisuus on 90–95 prosenttia.

– Säilöntä-, väri- tai makuaineita ei näihin makkaroihin mahdu. Lisäksi makkaramme ovat laktoosittomia ja gluteenittomia. Filpalle valmistamamme makkarat kuuluvat filippiiniläisiin Longganisa-makkaroihin ja ne eroavat suomalaisesta perinteisestä makkarasta parillakin eri tavalla. Longganisoissa on enemmän purutuntumaa, niitä ei ole emulgoitu ja makuprofiili on kompleksisempi: makea, hieman hapan ja mausteinen samaan aikaan, Patrick kuvailee.

Sokos maistuu mansikalta

Hämeenkyrön vehreissä maisemissa nelisenkymmentä vuotta toiminut Frantsila on myös yksi Sokos-ravintoloiden kumppaneista. Yhteistyö maistuu niin uusissa salaateissa kuin Sokokselle varta vasten suunnitellussa omassa mansikkaisessa makuvedessäkin. Makuvettä voi nauttia neljännen kerroksen Kaffe-kahvilassa, katutason Bacaro Doppiossa sekä ostaa mukaan. Tuotteessa ei ole säilöntä-, lisä- tai makeutusaineita.

– Miedosti hiilihapotettu ja vähäsokerinen Sokoksen makuvesi sisältää luomuyrttitilamme pelloilla viljeltyä sitruunamelissaa, Poikain Parhaat -mansikkatäysmehua ja puhdasta suomalaista vettä. Sanoisin sen sopivan sekä ruokajuomaksi että janojuomaksi sellaisenaan. Mansikka auttaa kehoa puhdistumaan ja sitruunamelissa rentoutumaan, yrttitilan perustaja Virpi Raipala-Cormier avaa.

Virpi oli aktiivisesti mukana myös Saladin ja katutason Salad take awayn tuotekehityksessä.

– Meillä on Salad take awayssä oma nimikkosalaattimme, Frantsilan tomaatti-mozzarellasalaatti, johon suosittelen lorauttamaan meidän Optimi-omegaöljyä sisältävää vinegretteä, Virpi vinkkaa.

Myös legendaarisesta Ravintola Sokos Herkusta tuttuja tuotteita jäi asiakkaiden toiveesta ja äänestämänä listalle – näitä ovat unkarilainen kastike, kana-caesarsalaatti sekä yrttikana-pastasalaatti.

Ostospaikan kokonaisuudistus etenee

Ravintoloiden lisäksi Sokoksen uudet muodin ja kodin osastot kerroksissa 2 ja 3 ovat valmiita. Alkuvuodesta 2023 Kukittamo-kukkakauppa muuttaa alakerrasta entisen Caffe Pation tiloihin kauppahallin kainaloon. Samoin aikoihin käynnistyy myös kaksikerroksisen Prisman rakentaminen kiinteistön kerroksiin –1 ja –2.

– Mikäli kaikki etenee suunnitelmien mukaan, Tampereen ikioman ”city-Prisman” avajaisia on tarkoitus juhlia ensi syksynä. Lisäksi meillä on vielä yksi yllätys paljastamatta, nimittäin talon neljännen kerroksen loput suunnitelmat. Kerromme niistä lähikuukausina lisää, Mikko paljastaa.

Lisätietoja:

Sokoksen uusia ravintoloita koskevat tiedustelut | Pirkanmaan Osuuskaupan mara-toimialajohtaja Mikko Hautasaari, puh. 010 767 0080, mikko.hautasaari@sok.fi

Sokos-kokonaisuudistusta koskevat tiedustelut | Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö, Sokos-kehityshankkeen hankepäällikkö Mikko Korpela, puh. 010 767 2597, mikko.korpela@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 210 000 asiakasomistajaa. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.