Memmu leipoi itsensä televisioon


11.12.2023

Virtain S-marketissa asioivat saivat hieraista silmiään, kun Koko Suomi leipoo -tv-ohjelman käynnissä olevan kauden kilpailijat julkistettiin marraskuun lopulla: tieto tutun myyjän Merja ”Memmu” Kohtalan osallistumisesta ohjelmaan levisi kuin äkkinäisen leipojan jauhopussi keittiön lattialle.

Memmulla on takanaan lähes 30-vuotinen työura Pirkanmaan Osuuskaupalla.

– Olen pikkutytöstä asti halunnut kauppaan töihin. Kotiäitiyden jälkeen vuonna 1997 pääsinkin tekemään talviloman sijaisuutta ja sillä tiellä ollaan. Meillä on ihana esihenkilö ja työporukka, jonka kanssa on mukavaa paiskia hommia kiireisimpinäkin hetkinä vuodesta toiseen, Memmu kiittelee.

Työkaverit pääsevät nauttimaan Memmun leivontainnon hedelmistä useamman kerran vuodessa. Koko Suomi leipoo -ohjelmaan valmistautuessa koekeittiön herkkuja oli tarjolla tuon tuosta.

– Tapanani on leipoa työkavereille runebergintortut, laskiaispullat ja vappumunkit. Usein muutakin. Muiden ilahduttaminen on ihanaa, Memmu hymyilee.

Vinkkejä taikinaterapiaan hyllyjen väleissä

Memmun leivontainto alkoi kohota lapsuudessa äidin apulaisena hääriessä. Nykyään Memmun intohimo leivontaa kohtaan huokuu niin lapsenlapsiin kuin muihin kanssaihmisiin kaupan asiakkaista sosiaalisen median tuttuihin.

– Leipomisen ilon jakaminen on minulle sydämenasia. Somen rooli on iso. Facebookiin teen välillä sellaista, että otan kuvan tutusta paikasta ja alan arvuutella kavereilta, mistä kuva on. Nopeimmalle oikein arvanneelle vien sitten palkinnoksi lämpimäisiä, Memmu paljastaa.

Memmun leivontaosaamisesta pääsevät nauttimaan myös Virtain S-marketin asiakkaat.

– Leivontainnostani on paljon hyötyä töissä. Usein lähdetään asiakkaiden kanssa perusasioista eli mitkä jauhot ovat parhaita mihinkäkin tarkoitukseen tai mikä on paras kerma piirakan täytteeseen. Parasta on, kun vinkit lentävät molempiin suuntiin ja saan asiakkailta ideoita esimerkiksi uusista makuyhdistelmistä, Memmu nostattaa.

Vaikka some turpoaa erilaisista ja uudenlaisista leivontaohjeista, haluaa Memmu julistaa myös perinteisten herkkujen nimeen.

– Leipominen on taikinaterapiaa, jossa mieli rauhoittuu. Uusien kokeilujen rinnalla on hyvä pitää myös tutut herkut. Pullat, sämpylät ja munkit maistuvat aina, Memmu listaa.

Muori televisiossa yllätti pikkuraksut

Memmu ei kertonut televisio-ohjelmaan hakemisestaan kenellekään. Kun kutsu hakuprosessiin toiseen vaiheeseen tuli, Memmu paljasti puuhansa vain muutamille. Ohjelmaan hakeminen ja valituksi tuleminen oli suuri yllätys koko perheelle, työkavereille ja tutuille, mutta suurin yllätys se oli lapsenlapsille – eli muorin pikkuraksuille.

– Lapsoset olivat huuli pyöreänä, että mitä muori touhuaa! Kaikki olivat innoissaan ja ymmärsivät ”kesän oudot tapahtumat”, kun valmistauduin ohjelmaan ja osallistuin reilun kahden viikon kuvauksiin kaikenlaisien verukkeiden varjolla, Memmu muistelee.

Ohjelmaa varten jokaisen kisaajan tuli valmistella yhdeksän reseptiä taidonnäytetehtäviä varten. Teknisten tehtävien leivottavat tulivat jokaiselle yllätyksenä. Yksi kuvauspäivä vierähti usein kellonympäryksen mittaiseksi, ja oppia karttui.

– Tekisin paljon toisin. Rönttöset paistaisin paljaalla pellillä, jotta pohja rapeutuu. Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen ohjelmaan. Siitä välittyy aito rakkaus leivontaan. Olen todella yllättynyt ja kiitollinen kaikesta tsempistä, jota olen saanut, Memmu kiittää hymyillen.

Memmun matkaa Koko Suomi leipoo- ohjelmassa voi seurata MTV3-kanavalla maanantaisin klo 20.