Kotiviljelijän suurin talvihupi on suunnitella ensi kesää


11.10.2021

Monen puutarhaintoilijan mielestä tuleva kesä on jo kulman takana. Nyt on hyvä hetki mutustella säilöttyä satoa ja suunnitella seuraavaa kasvukautta. Kotiviljelijä Karoliina Tuukkanen tietää, kuinka onnelliseksi mullan möyhiminen voi ihmisen tehdä.

Kun syyskuun illat viilenevät Tampereen Nekalassa, Karoliina sulkee haikeana siirtolapuutarhamökkinsä oven. Hedelmäpuiden varjossa on ollut ihanaa natustella mökkipuutarhan raparpereja, hunajamarjoja ja yrttejä perennapenkkien huumaavasta tuoksusta nautiskellen. Nyt sato on säilötty talven varalle: pakkanen pullistelee vadelmia, kellari hilloja ja etikkasäilykkeitä.

– Puutarhanhoito on minulle parasta hyvinvointia. Pulssi laskee joka kerta, kun astun mökin portista sisään. Istutusten parissa puuhastelu on hyvää kuntoliikuntaa, ja itse kasvatetun ruoan syöminen on palkitsevaa, Karoliina myhäilee.

Mökkipalstalla viihtyvät niin punajuuret kuin perennatkin

Karoliina innostui kotiviljelystä jo lapsena touhutessaan äitinsä seurana kotipihan kasvimaalla. Parikymppisenä hän hankki ensimmäisen oman vuokrapalstansa, ja kuusi vuotta sitten viljelyharrastajalle tarjoutui mahdollisuus ostaa oma siirtolapuutarhamökki.

– Ihastuin paikkaan niin päätä pahkaa, että en voinut pidätellä itseäni. Mökin piha on lähes 400-neliöinen, joten siellä mahtuu kasvattamaan kaikenlaista. Panostan puutarhassani etenkin erikoisempiin hyötykasveihin, kuten violetteihin porkkanoihin ja keltaisiin punajuuriin. Rakastan myös kukkia ja yrttejä, Karoliina kertoo.

Kaupunkiviljely on Karoliinalle läheistä myös työn kautta. Hän on perehtynyt urbaanin viljelyn saloihin pitkään, ja tällä hetkellä hän on mukana Tampereen kaupungin kestävän ruoantuotannon transitiohankkeessa.

– Kotiviljely on elänyt mahtavaa nousukautta viimeiset kymmenen vuotta. On hienoa, että kotiviljelyn muotoja pohditaan nyt myös kaupunkisuunnittelun tasolla. Omavaraisuus kiinnostaa ihmisiä, ja pienenkin viljelyharrastuksen myötä saa paremman käsityksen siitä, mistä ruoka tulee, Karoliina pohtii.

Kasvilamput ja versottaminen tuovat kesän talven keskelle

Talvisaikaan Karoliina keskittyy huonekasviensa hoitamiseen, mutta välitöntä tuoreen ruoan kaipuutaan hän hoitaa idättämällä ja versottamalla. Esimerkiksi ihan tavallisia kaupan hyllystä löytyviä kuivia herneitä voi liottaa vedessä ja kasvattaa sitten syötäviksi versoiksi vaikkapa ikkunalaudalla.

– Suomen talvi on kotiviljelijälle haastavaa aikaa, sillä ulkona on liian kylmä, eivätkä valo ja kosteus riitä sisätiloissakaan kasvattamiseen. Kasvivalojen ja vesikiertojärjestelmien avulla voi kuitenkin pitää esimerkiksi yrtit ja salaatit hengissä pimeimpäänkin aikaan. Välineiden avulla vannoutuneet viljelyharrastajat onnistuvat talvella kasvatuspuuhissakin, Karoliina vinkkaa.

Blokgarden-viljelylaatikko on matalan kynnyksen ratkaisu

Talvella on myös aikaa pohtia seuraavaa kasvukautta. Karoliinan multasormia alkaa syyhyttää viimeistään sydäntalvella, kun postilaatikosta kolahtaa Hyötykasviyhdistyksen katalogi.

Karoliina tunnustautuu kuitenkin surkeaksi taimikasvattajaksi. Viime kesänä viljelyskauden sujumista helpotti Blokgardenin kotiviljelylaatikko valmiine taimineen. Blokgardenin mobiiliapplikaatio antoi kesän mittaan vinkkejä siitä, millaisia hoitotoimenpiteitä laatikon kasvit kulloinkin kaipasivat, ja kasvukauden jälkeen lainalaatikko haettiin pois puutarhasta.

– Se oli älyttömän kätevä juttu! Ajattelin hommata samanlaisen laatikon äitienpäivälahjaksi äidilleni parvekeviljelyyn. Laatikon avulla aloittelijakin pääsee helposti kotiviljelyn makuun, eikä parvekeviljelijän tarvitse murehtia, missä säilyttäisi mullat talven yli, Karoliina kiittelee.

Kotiviljelyn alkuun lähikaupan kautta

Pirkanmaan Osuuskauppa tekee pilottiyhteistyötä Blokgardenin kanssa. Menneenä kesänä viljelylaatikon sai edullisesti kotiin Salejen ja Kalevan Prisman kautta.

– Asiakas pystyi ostamaan kivijalkamyymälästä koodikortin, jonka avulla hän sai tilata Blokgardenin nettisivuilta haluamansa viljelylaatikon. Kun palvelun hankki Pirkanmaan Osuuskaupan kautta, laatikko tuotiin kotiin ja haettiin pois maksutta, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan palveluliiketoiminnan kehityspäällikkö Mia Häkkinen.

Yhteistyö Blokgardenin kanssa liittyy Pirkanmaan Osuuskaupan tavoitteeseen kehittää ekologisia ja vastuullisia palveluita. Keskustelut jatkosta ovat vauhdikkaasti käynnissä, ja tulevan kesän laatikot ovat jo ennakkovarattavissa suoraan Blokgardenin sivuilta.

– On upeaa, että tällainen kestävän kehityksen palvelu on nyt keskusta-asukkaidenkin saatavilla. Jatkossa haluamme jalostaa ja laajentaa kaupunkiviljelyyn liittyviä palveluitamme yhä enemmän, Mia lupaa.

Karoliinan vinkit kotipuutarhurille

  1. Vaali ja rakasta viljelyksiäsi. Tarjoa niille valoa, vettä ja luonnollisia ravinteita. Muista myös pölyttäjähyönteisiä.
  2. Ole sinnikäs. Kotiviljely opettaa kärsivällisyyttä ja nöyryyttä.
  3. Etsi tietoa. Lue kirjoja, lehtiä ja nettipalstoja. Kokeneemmilta viljelijöitä saa hyviä vinkkejä!

Millainen viljelylaatikko sinulle sopisi?

Blokgardenin viljelylaatikkoon saat valita juuri niitä kasveja, joita itse haluaisit kasvattaa. Taimet toimitetaan kasvatuslaatikkoon istutettuina kotiovellesi.

Tutustu valikoimaan osoitteessa blokgarden.com!