11.3.2022
Elina Kiviranta ja Rosa Vuorinen ovat Lielahden koulun yhdeksäsluokkalaisia, jotka pääsivät viime keväänä tekemään lyhytelokuvia osana Pirkanmaan Osuuskaupan ja Tampereen elokuvajuhlien yhteistyötä. Porukalla syntyi kolme mielenterveysteemaista lyhytelokuvaa. Tehtiin taidetta, mutta samalla käytiin myös syvällisiä keskusteluja mielenterveydestä.
Yksi lyhytelokuvakurssin tuotoksista oli Elinan ja Rosan käsikirjoittama Tomaatin mielessä.
– Mietittiin ideoita, mistä elokuva voisi kertoa ja joku heitti vitsillä, että vihanneksista! Tehtiin versioita muutamasta eri vihanneksesta ja valittiin tomaatti, koska se oli helppo maalata moneen kertaan, eri kokoisena ja eri perspektiiveistä, Elina ja Rosa hymyilevät.
Nuorten on helpompi puhua keskenään ja auttaa toisiaan, kunhan varmistetaan, etteivät kenenkään murheet kuormita toista liikaa. Ettei ongelmia kasaannu ongelmien päälle, Rosa (keskellä) ja Elina kiteyttävät. Lyhytelokuvapajan järjestänyt Kalle pitää tärkeänä, että näkökulma asioiden käsittelyyn tulee nuorilta itseltään.
Maalaamalla mielen saloihin
Lyhytelokuvapajan vetäjä, Pirkanmaan elokuvakeskuksen Kalle Raittila opasti nuoria elokuvan tekemisen saloihin. Kärsivällisyyttäkin karttui matkalla.
– Prosessi elää, tulee useita vedoksia, päivässä saattaa valmistua kymmenen sekuntia. Mutta sellaistahan se luovan työn prosessi yleensä onkin, Kalle nauraa.
Tomaatin mielessä -lyhytelokuva on taitavasti toteutettu, vaikka aihe oli haastava. Kalle kertoo nuorten valinneen teemaksi skitsofrenian, koska siitä ei puhuta kovin paljon.
– Kun maalailtiin, juteltiin samalla mielenterveydestä. Jos itsellä on haasteita, on vaikeampi puhua. Pikkuhiljaa porukka kuitenkin pystyi puhumaan, Rosa kuvailee projektia.
– Leffapaja avasi hyvin keskustelua, sai kaikki puhumaan asioista, vaikkei omakohtaista kokemusta olisikaan,
Elina jatkaa.
Leffapajan antina ei ollut vain taidokas lyhytelokuva, vaan myös syvällisempää ymmärrystä itsestä ja muista.
– Nuorten näkökulma tulee heiltä itseltään. Avoin keskustelu ja vertaistuki ovat todella tärkeitä, Kalle kiteyttää.
”Tästä pitäis puhua vielä paljon enemmän”
Elina ja Rosa kuvaavat nuorten ajatuksia siitä, että miten apua voi olla vaikeaa saada. Kouluterveydenhoitajan tai -psykologin kanssa keskusteluaika on lyhyt.
– Tutustuminen vie aikaa. Mieluummin puhun mun kaverille. Kouluvalmentajan kanssa jutteleminen on ollut helpompaa, kun tunnetaan. Nuorten ongelmista puhuvat yleensä vain aikuiset, Rosa kertoo keskustelun haasteista.
– Illalla nuokulla nuorisotyöntekijöille on paljon helpompi jutella. Jos aikuinen alkaa puhua nuorten ongelmista, en haluu puhua. Vaikka olis itekin ollut nuori, ei aikuinen tajua, millaista on olla nuori nyt, Elina miettii.
– Musta tästä aiheesta pitäis puhua vielä paljon enemmän. Ottaa enemmän eri kantoja mukaan, Rosa toteaa.
Lyhytelokuvapaja saa jatkoa
Elinan ja Rosan mielestä elokuvan tekemisen ja katsomisen myötä voi ymmärtää paremmin muita, vaikka itsellä olisikin kaikki hyvin. Taiteen avulla voidaan käydä läpi asioita, joista keskusteleminen koetaan haastavaksi.
Helmikuussa uuden nuorisoporukan kanssa järjestettävän lyhytelokuvapajan tuotos nähdään jälleen elokuvajuhlilla. POK:n viestintäpäällikkö Viivi Pärssinen ja Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen haluavat tukea nuoria löytämään ratkaisuja mielen päällä oleviin asioihin:
– Nuoruus on hienoa, mutta myös haastavaa aikaa. Monilta eri tahoilta tulevat odotukset tuntuvat raskailta ja haetaan omaa linjaa elämän suuriin kysymyksiin. Vaikeiden tunteiden käsittelyä voidaan auttaa elokuvan keinoin, naiset pohtivat.
Ilmaiset Moodkino-näytökset netissä
POK:n yhteistyöhön liittyen Tampereen elokuvajuhlat kuratoi myös Moodkino-näytökset, jotka on suunnattu
yläkoulun ja toisen asteen oppilaille. Näytöksissä käsitellään perhesuhteita, kuolemaa, seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiä sekä liikuntarajoitteisuutta.
– Näytökset ovat festivaalimme ajan ja vielä maaliskuun loppuun saakka valtakunnallisesti ilmaiseksi tutustuttavissa verkossa. Niitä voi katsoa koulussa yhdessä, mutta myös vaikka kaveriporukalla kotisohvalta käsin, Riina vinkkaa.
POK tarjoaa S-Etukortilla ilmaiset liput Tampereen elokuvajuhlien näytöksiin torstaina 10.3.
(1 lippu/näytös). Myös Moodkino-esitykset ovat katsottavissa netissä veloituksetta 9.–31.3.2022.
Lue lisää: tamperefilmfestival.fi!
28.10.2024 | Kampanja | Sokos / Sokos Emotion
22.10.2024 | Parturi-kampaamo