”Täällä tunnen itseni häkellyttävän tärkeäksi” – entinen ravintola-alan ikiliikkuja Krista löysi paikkansa

 

Tamperelainen Krista Kamunen tuntee ravintola-alan kuin omat taskunsa. Naisen työuralle on mahtunut huima määrä erilaisia työpaikkoja ja -nimikkeitä aina à la carte -ravintoloiden kokin tehtävistä sairaalan ravintokeskuksen työnjohtajaksi ja päiväkodin keittäjästä lounasravintolayrittäjäksi. Lähes viisi vuotta sitten tämä uusista haasteista syttyvä ammattilainen vastasi työpaikkailmoitukseen, josta alkoi hänen omaksi yllätyksekseen pitkä ja antoisa polku saman työnantajan leivissä.

– Olen vaihtanut ahkerasti työpaikkoja, sillä tavoitteeni on ollut päästä näkemään paljon erilaisia työtehtäviä ja oppimaan jatkuvasti uutta, Krista kertoo avatessaan värikästä työhistoriaansa.

Kun Krista vuonna 2015 teki paluuta hoitovapaalta, hänen huomionsa kiinnittyi erääseen Pirkanmaan Osuuskaupan työpaikkailmoitukseen. Silloiseen Linnainmaan Pizza Buffaan haettiin osa-aikaista vuoropäällikköä.

– Ajattelin, että tässähän on silloiseen elämäntilanteeseen sopiva työ, Krista muistelee nappaamaansa pestiä.

”Minussa nähtiin potentiaalia, jota en itse ollut vielä tunnistanutkaan”

Nyt lähes viisi vuotta myöhemmin Linnainmaan Pizza Buffaa ei ole enää olemassakaan, mutta yksi asia on näiden vuosien varrella pysynyt samana; Kristan työnantaja on edelleen Pirkanmaan Osuuskauppa. Miten tässä näin pääsi käymään?

– Aluksi kuvittelin POK:n olevan itselleni pikemminkin läpikulkupaikka. Kahden vuoden etappi oli eräänlainen merkkipaalu, sillä missään aiemmassa työpaikassa en ollut pysynyt yhtä kauaa. Jotain on kyllä selkeästi tehty oikein, kun tällainen tuuliviirikin on halunnut jäädä, Krista naurahtaa.

– Tärkeässä asemassa oli silloinen esimieheni, joka huomasi kehityksennälkäni ja näki minussa potentiaalia. Hän antoi minulle rohkeasti vastuuta ja valtaa, jolloin työ pysyi mielenkiintoisena. Kun Pizza Buffasta sitten tuli Osuusravintola Oksa, pääsin uuden ravintolan keittiömestariksi, hän jatkaa hymyillen.

Viime marraskuussa Krista aloitti vaativiin esimiestehtäviin valmentavassa S-Päällikkö-ohjelmassa, jonka kesto on noin 1,5 vuotta. Sen myötä hän on päässyt tutustumaan Pirkanmaan Osuuskaupan erilaisiin toimipaikkoihin, ja matka jatkuu edelleen.

– Korona sotki kevään aikatauluja pubeissa suoritettavien työjaksojen suhteen, mutta sitä ennen ehdin tutustua muun muassa Lahdesjärven sekä Toijalan ABC-liikennemyymälöiden arkeen. Minulla oli ennakkoluuloni liikennemyymälöissä työskentelystä, sillä tiedän arjen olevan niissä erityisen hektistä. Olin kuitenkin positiivisesti todella yllättynyt ja viihdyin hyvin. Tekemistä ja opeteltavaa riitti, mutta isossa työporukassa en ikinä jäänyt yksin minkään kysymyksieni kanssa.

Arvot ja asenne ratkaisevat

Kristan mukaan ravintola-alalla pärjätäkseen ratkaisevassa osassa ei ole aiempi koulutus tai työtausta, vaan sinnikäs ja motivoitunut asenne.

– Joskus tietenkin harmittaa ja on rankkaa. Sitä kannattaa surra yksi ilta ja kääntää sitten uusi sivu: miten voin itse vaikuttaa asioihin, jotta seuraava päivä olisi parempi? Ylipäätään tällä alalla tarvitaan kyllä paineensietokykyä, Krista pohtii.

– Minusta kuitenkin tuntuu, että ravintoloihin hakeutuu töihin poikkeuksellisen paljon iloisia ja hyvällä fiiliksellä varustettuja ihmisiä. Itsekin olen aina iloinen päästessäni työpaikalle. Tylsiä päiviä ei ole ja aika kuluu kuin siivillä, hän jatkaa leveä hymy kasvoillaan.

Kiireisten mutta hauskojen hetkien sekä uusien työkavereiden lisäksi viisi vuotta osuuskaupalla ovat tuoneet Kristan mukaan työhön uudenlaista syvyyttä.

– Pirkanmaan Osuuskauppa on todella turvallinen ja oikeudenmukainen työnantaja, jonka arvoihin pystyn hyvin samaistumaan. Menneiden vuosien aikana olen oppinut tuntemaan hyvin työkaverini ja he minut. Samalla suhde osuuskauppaan on lähentynyt, hän kertoo.

– En myöskään osaa nimetä työnantajaa, joka tarjoaisi yhtä hyvät henkilöstöedut. Koko nelihenkinen perheemme pääsee nauttimaan niiden myötä esimerkiksi edullisista ravintolaillallisista ja hotellimajoituksista. Lapset arvostavat tietenkin aivan erityisesti osuuskaupan tarjoamaa vuotuista Särkänniemi-päivää, Krista jatkaa.

Halu oppia uutta ajaa eteenpäin

Vaikka Krista onkin jo viettänyt useamman vuoden saman työnantajan palveluksessa, hän ei ole joutunut tinkimään oppimisenhalustaan tai uteliaisuudestaan uusia haasteita kohtaan – päinvastoin.

– Hyvälle ja sitoutuneelle työntekijälle osoitetaan täällä paljon konkreettisia itsensä kehittämisen mahdollisuuksia, mikä on motivoinut itseänikin jatkamaan. Oman kiinnostuksen mukaan pääsee kokeilemaan ja opettelemaan erilaisia tehtäviä, ja osuuskaupalla on kyllä tarjolla paljon erilaisia koulutuksia ja kursseja, Krista kehaisee.

– Tässä työssä parasta on se, että kehittymisen ja oman työnsä jäljen näkee niin konkreettisesti; tulipa maittava ja hyvännäköinen keitto, jota asiakkaatkin kehuvat kovasti! Tämän kaltaisista tilanteista tulee kyllä aina sellainen olo, että on todella onnistunut, hän fiilistelee.

Juuri intohimo ja kiinnostus hyvää ruokaa kohtaan saikin Kristan alun perin hakeutumaan alalle. Vaikka nykyinen työ ja työnantaja saavat paljon kiitosta, eivät kaikki työtehtävät osuuskaupalla ole kuitenkaan aina olleet hänen suosikkejaan.

– Koska minulla on vahva keittiötausta, hääräilen mieluummin taustalla ruoanlaiton parissa. S-Päällikkö-valmennuksen aikana minua on kuitenkin hyödynnetty paljon myös kassalla, mikä harmitti aluksi. Keksin kuitenkin keinon, jonka avulla olen oppinut pitämään kassavuoroista ja saanut niistä enemmän irti. Jokaisen vuoron aluksi asetan itselleni pienen konkreettisen haasteen tai kilpailun, kuten montako asiakasta saan hymyilemään tai monelleko saan suositeltua jotain tiettyä tuotetta, Krista paljastaa.

– Innostus sisälläni kertoo, että olen työurallani juuri nyt oikeassa paikassa. Minulla on vahva usko siihen, että jonain päivänä olen osuuskaupalla ravintolapäällikkönä tai muuna päällikkönä, hän summaa päättäväisyyttä äänessään.

Töihin Pirkanmaan Osuuskauppaan? Katso avoimet paikat täältä.